Wij staan voor je klaar

14 tuintips voor de maand mei

De maand mei is altijd een prachtige (tuin)maand. Op 8 mei is het Moederdag en na IJsheiligen (medio mei) is het doorgaans echt gedaan met de kans op nachtvorst. Na de IJsheiligen kunnen we binnen opgekweekte zaailingen en vorstgevoelige pot- en kuipplanten met een gerust hart weer buiten zetten. Plus nog veel meer bloemetjes uiteraard. Er is nog veel meer te doen in de tuin, op het balkon of dakterras. Lees onze 14 leuke en ontspannende tuinklussen voor mei in de gezonde buitenlucht en geniet van een stralend lentezonnetje.  

Tuinieren in mei

 1. Knip uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen af, maar laat het loof staan en afsterven, zodat de bollen voor volgend voorjaar voldoende energie kunnen opdoen. Moffel, indien mogelijk, het bruine loof weg onder de omringende vaste planten. Of plant wat nieuwe planten rond de voorjaarsbollen om het lelijke blad te verbergen en weer van andere bloemen of mooie bladvormen te genieten.

 2. Verwijder onkruid met wortel en al, ook uit het gazon en uit de voegen op het terras. Gebruik hiervoor een speciale onkruidsteker, -krabber of -borstel. Houd ook slakken in de gaten.

 3. Laat kuip- en potplanten die in de schuur, garage of in een onverwarmde kamer hebben overwinterd, ‘afharden’: voorkom hoge temperatuurverschillen tussen de overwinteringsplek en de buitenlucht en laat ze geleidelijk aan de temperatuur in de tuin of op het balkon wennen. Haal ze de eerste dagen aan het eind van de dag weer naar binnen. Na IJsheiligen (medio mei) kun je ze buiten laten staan.

 4. Laat ook de bloemen, groenten en kruiden die je binnen in de vensterbank hebt voorgezaaid langzaam afharden voordat je ze hun definitieve plek in de (moes)tuin of vierkante-meter-bak geeft.

 5. Zaai eenjarige bloemen ter plekke in de volle grond of in grote potten of bloembakken. Denk aan Afrikaantjes, cosmea, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen, klaprozen, siertabak en Oost-Indische kers. Ook veel kruiden en groenten kun je nu ter plekke zaaien. Kijk op de verpakking van de zadenpakjes wanneer je de soorten het best kunt zaaien.

 6. Geef alle pot- en kuipplanten speciale mest en verpot ze indien nodig. Doe dat ook met je kamerplanten. Die kun je bij temperaturen van 18 graden Celsius of hoger nu ook bij een licht lentebuitje even buiten zetten en door de regen laten opfrissen.

 7. Plant zomerbollen, zoals dahlia’s, calla's en gladiolen, in potten of op een zonnige plek in de border. Een dahlia plant je oppervlakkig, een gladiool ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is. Zie ons eerdere nieuwsbericht met tips over het planten van zomerbollen.

 8. Geef met name pot- en kuipplanten regelmatig water wanneer het lange tijd droog blijft en de temperaturen stijgen. Zet waterschotels onder je potplanten, als je dat nog niet gedaan hebt.

 9. Laat het niet te warm worden in de kas. Bekalk de ramen van de kas of span er speciaal schaduwdoek over.

 10. Snoei buxus en uitgebloeide struiken, zoals het Chinees klokje (Forsythia), in vorm. Controleer de buxus meteen op rupsen van de buxusmot! Ook kersen- en pruimenbomen en hagen van liguster, taxus, coniferen, hulst en beukhaag snoei je nu. Let er bij het snoeien op dat je eventuele vogelnestjes niet verstoort. Snoei niet in de volle zon, want dan verbranden de blaadjes of naalden.

 11. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie en klimrozen, op.

 12. Leg een vijver aan of plaats nieuwe (zuurstof)planten in de vijver, zoals mosselplantjes, waterhyacinten en waterlelies. Planten die al langere tijd in en rond de vijver staan kun je nu splitsen. Als je geen vijver hebt, is het een idee er een aan te leggen of een mini-vijver of waterelement in de tuin te plaatsen. Water is belangrijk voor veel insecten en kleine dieren en je beleeft er veel plezier aan als je opeens een libelle of kikker in de tuin ontdekt. Vogels komen graag drinken en badderen in een eenvoudige, ondiepe waterschaal.

 13. Maai en bemest het gazon. Doe dat laatste bij voorkeur als er regen wordt verwacht, want dan worden de meststoffen goed en snel opgenomen.

 14. Vergeet niet voor Moederdag een bos bloemen, een mooie tuinplant of trendy kamerplant te kopen. Op deze website gaven we eerder al originele cadeautips. We hebben gegarandeerd iets in onze collectie waarmee je haar verrast en blijmaakt. 

Wij houden van de maand mei: alles staat in bloei en er is genoeg te doen in de tuin. Shop je benodigdheden die we hierboven noemde en maak van jouw tuin een lentefeestje.

Ervaringen met Tuincollectie.nl en ons tuincentrum

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in.