Wij staan voor je klaar

De beste plek voor een nestkast in de tuin

Houd je ook zo van de fluitende vogels in de tuin? Dan kun je een vogelhuis ophangen en trek je daarmee meer gevleugelde vrienden. Lees in deze blog over wanneer je een vogelhuisje ophangt, wat de beste plekken in de tuin zijn voor een nestkastje en hoe je een vogelkastje schoonmaakt.

Wanneer vogelhuisje ophangen?

Het beste kun je vogelhuisjes ophangen voor het broedseizoen. Hang je in het vroege voorjaar of voor de winter een vogelkastje op? Dan heb je kans dat er ook een tuinvogel intrekt. Wordt een nestkast in april opgehangen, dan zal de bewoner eerder een trekvogel zijn. Sommige van deze verre reizigers komen namelijk pas in april in het land om te overwinteren.

Bescherm tegen wind en zon

Met het ophangen van een vogelhuis is het slim om rekening te houden met de weersomstandigheden. Door de vliegopening naar het noordoosten te richten voorkom je dat het vogeltje in de wind zit. Vogels vliegen graag gemakkelijk de nestkast in, daarom moeten er geen takken of beplanting voor de opening van het kastje hangen. Zo heeft het vogeltje een vrije aanvliegroute. Ook is een beetje beschutting van bijvoorbeeld een boom fijn, op die manier wordt het vogelhuis op zonnige dagen geen sauna. De opening van vogelhuisjes bepaalt welke vogelhuisje voor welke vogel is. Een opening van 28mm is geschikt voor pimpelmezen, terwijl koolmezen juist bij 32mm naar binnen vliegen. Kies daarom een nestkast voor de vogels die je in je tuin ziet vliegen.

Hoogte nestkast

Ga je een vogelhuisje ophangen aan een boom, muur of schutting? Hang hem dan op minimaal 2 meter hoogte. Daarmee maak je de grondvogels, zoals roodborstjes en winterkoninkjes, blij. Want op 2 meter hoogte hangen nestkastjes veilig van katten en andere roofdieren. Nestkasten voor ringmussen, mezen of vliegenvangers kunnen in een drukkere buurt of straat beter op 2,5 tot 3,5 meter hoogte opgehangen worden. De zwaluwen- en uilenkasten overtreffen dit, het beste kun je deze nestkasten ophangen op 5 meter hoogte.

Waar hang je een vogelhuisje?

De plek en omgeving van een vogelhuis is van belang voor vogels. Daarom hebben we de tips voor een nestkast ophangen even op rijtje gezet:

  • Bevestig een nestkastje op een rustige plek. Bij het terras in de tuin is bijvoorbeeld minder geschikt.
  • Hang het vogelkastje stevig aan de boom, muur of schutting, zodat het niet kan gaan slingeren bij harde wind.
  • Houd een afstand van 10 tot 15 meter tussen nestkasten van dezelfde soort vogels. Behalve bij mussen en huiszwaluwen, dan hoef je geen rekening te houden met deze afstand.
  • Houd een afstand van minstens 3 meter tussen nestkasten van verschillende soorten vogels.
  • Hang een vogelhuisje niet te dicht bij een voederplek, zoals bij een voederhuisje, voedertafel of voedersilo. Het wordt voor tuinvogels dan te druk om hun territorium in de gaten te houden.
  • Verplaats de nestkast als er in 1 jaar tijd geen vogels in zijn getrokken. Dan hangt het vogelhuisje waarschijnlijk niet op fijne plek.

Vogelhuisje schoonmaken

Een nestkast schoonmaken is het slimst aan het eind van de herfst. Rond deze tijd zal de eerste vorst zijn. De buitenvogels zijn dan klaar met broeden en de kleine vogeltjes zijn alweer uitgevlogen. Je vraagt je vast af: ‘hoe kun je een nestkastje schoonmaken?’ Vaak kan de zij- of bovenkant van een vogelhuisje open, borstel dan het huisje uit met warm water. Hierna laat je het laten drogen en kun je het eventueel nog repareren. Dan is de nestkast weer klaar om stevig opgehangen te worden. Zo gezegd, zo gedaan!

Dus ga je een vogelkastje ophangen? Houd dan bij het bevestigen rekening met de wind en zon, maar ook de hoogte en omgeving van de hangplek. Wil je nestkastjes kopen voor de vogels in de tuin? Bekijk dan hier het assortiment van Tuincollectie.nl. Dan kun je blijven genieten van de fluitende vogels in de achtertuin!

Ervaringen met Tuincollectie.nl en ons tuincentrum

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in.