Wij staan voor je klaar

De sierlijke koraalcactus en hangplant Rhipsalis

Zoek je een makkelijke kamerplant met een hoog sierlijk gehalte? De Rhipsalis is een koraalplant die overal in je huis een toepasselijk plekje kan vinden. Tijd om deze cactussoort even in kaart te brengen.

Tropische afkomst

De Rhipsalis heeft zijn bijzondere charme van de sterke vertakkingen die kringelend met lange slierten naar beneden hangen. Deze koraalcactus of rotskoraal heeft veel weg van een zeeplant. Door de kale strengels zonder stekels verwacht je niet dat het een familielid is van de cactus. Oorspronkelijk komt de Rhipsalis uit de tropische oerwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en een paar eilanden in de Indische Oceaan. Daar groeit hij vaak op een wat ongewone plek, namelijk op de bomen. Evengoed zal deze hangplant gemakkelijk wennen aan de omstandigheden in je woonkamer en mooie dunne, frisgroene slierten groeien.

Lekker gemakkelijk

Als eenvoudige kamerplant is de behoefte naar water en licht van de Rhipsalis niet heel groot. Dit betekent dat de koraalcactus geen probleem is voor vergeetachtige watergevers. Dat wil zeggen, zorgeloos op vakantie! Een Rhipsalis is geen kieskeurige plant en kan in de zon of schaduw gezet worden. Hij neemt maar weinig ruimte in, kan op veel plaatsen in je huis staan of hangen. Het grootste pluspunt is natuurlijk de luchtzuiverende functie en dat hij goed gecombineerd kan worden met andere planten.

Hoe te stekken

Wil je de Rhipsalis op meer plekken in huis? Dan kun je hem vermenigvuldigen door te stekken. Daarbij snij je ongeveer 10 centimeter af bij een vertakking en laat deze minimaal 3 dagen drogen. Daarna kun je de stekken in een klein potje met potgrond zetten. Na een maand zijn de wortels gegroeid en staat je nieuwe Rhipsalis stevig te schitteren.

Verzorgingstips

Je moet echt de boel op stelten zetten, of nalatig zijn, wil de Rhipsalis er zielig uit gaan zien. Hier toch even een paar richtlijnen als basis:

  • Geef hem 1 keer per 1 of 2 weken een scheutje water en alleen als de grond droog is.
  • Staat hij in de zon, dan heeft hij mogelijk meer water nodig.
  • Geef 1 keer per maand een beetje plantenvoeding in de lente- en zomermaanden.
  • Te lange stengels kun je afsnijden bij de vertakking en stekken in verse potgrond.

De verschillende soorten

Ben je helemaal fan geworden van de Rhipsalis en wil je er meer? Dan heb je geluk, want je kunt variëren met verschillende soorten in je woonkamer!

  • Cassuta. Heeft veterachtige stengels en zijn lichtgroen van kleur.
  • Cashero. Deze Rhipsalis heeft dikkere bladstelen.
  • Baccifera. Heeft vooral veel dunne stengels.

Kortom is de Rhipsalis een gemakkelijke plant die je overal in de woonkamer kwijt kan. Hangend of staand heeft de cactuskoraal een hoge sierwaarde. Daarnaast mag je hem af en toe vergeten met watergeven en toch zuivert hij ondertussen de lucht in je huis. Ben je enthousiast geraakt? Dan vind je hier de verschillende soorten Rhipsalis.

Bezoek de webshop

Ervaringen met Tuincollectie.nl en ons tuincentrum

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in.