Wij staan voor je klaar

8 tips voor tuinonderhoud in het voorjaar

Weet jij hoe je het beste je tuin kan onderhouden in het voorjaar? In deze blog lees je tips over tuinonderhoud in het voorjaar, zodat de tuin er in de zomer weer prachtig uitziet. Per maand zijn er een paar tips voor het tuinonderhoud die hier één voor één worden uitgelegd.

Februari = opruimmaand

In februari kan je vast beginnen met een aantal klusjes in de tuin. Mocht het nog te guur of te koud zijn, dan kan je hier ook mee wachten en in maart starten met het tuinonderhoud.

  • Tip 1: Bladverliezende bomen en struiken zijn als eerste aan de beurt. Vaak snoeien mensen ze al in het najaar, maar je kunt er ook mee beginnen in februari. Ook de zijtakken van planten kun je nu vast terugsnoeien. Hiervoor gebruik je natuurlijk een snoeischaar, snoeimes of (elektrische) heggenschaar.
  • Tip 2: Zet de voorjaarsschoonmaak door in de tuin, want ook deze wil er spic en span uitzien. Bladeren, dode planten en snoeisel mogen de tuin uit, opgeruimd staat netjes! Zijn er planten die wat krap tussen andere staan, dan kun je ze het beste verplaatsen naar een plek met meer ruimte.
  • Tip 3: Heb je in het najaar nog geen kalk gestrooid? Dan is het goed om dit nog in februari te doen. Door kalkkorrels te strooien op het gazon voorkom je onkruid of mos op kale plekken in het gras. Het is belangrijk dat je na het kalk strooien ongeveer 4 weken wacht met bemesten, anders werken deze twee voedingsstoffen elkaar tegen en dat zou jammer zijn.

Maart = snoeimaand

  • Tip 4: Start maart met het gazon te verticuteren met een verticuteerhark of verticuteermachine, hiermee haal je mos en onkruid weg. Ook in de rest van de tuin is het tijd om onkruid te verwijderen.
  • Tip 5: Zomerbloeiende struiken en de rozen en lavendel willen graag in maart gesnoeid worden. Dit geldt ook voor de siergrassen. Niet-groenblijvende siergrassen snijd je tot ongeveer 10 tot 25 centimeter boven de grond af. Wees niet bang dat het te kort is, want ze komen in de zomer weer als een volle bos terug.

April = terrasmaand

  • Tip 6: Nadat het gras in maart is onderhouden, kunnen er nog kale plekken te zien zijn. Hier ga je nieuw gras inzaaien. Zo zal er later een vol gazon ontstaan.
  • Tip 7: Vanaf deze maand wil je vast graag van de eerste zonnestralen gaan genieten, dus is het tijd om de bestrating te reinigen. Dit kan met een onkruidsteker of voegenmes met de hand. Ook kun je groene aanslag reiniger of terrasreiniger even laten intrekken op de bestrating.

  • Tip 8: Als laatste is het dan nu eindelijk tijd om nieuwe planten te plaatsen. Ben je van plan zomerplanten of eenjarige planten aan te planten, dan is het slim om tot mei te wachten. Op die manier komt er geen vorst meer overheen.

Samenvattend kun je in het voorjaar al lekker tuinieren. Wat betreft het tuinonderhoud kom je dus met snoeien, reinigen en aanplanten al heel ver en kun je in de zomer heerlijk van je tuin gaan genieten. Wil je meer weten over de tuintrends van 2022, lees dat dan in deze blog.

Ervaringen met Tuincollectie.nl en ons tuincentrum

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in.